Vernieuwen van het naaiwerk

Schade

Dit boek werd 'hersteld' door alle bladen terug aan elkaar vast te maken met plakband en pleisters. Om de rug te verstevigen heeft men deze ingelijmd met een dikke laag witte lijm en een linnen strook. Bijna alle vouwen van de katernen waren gescheurd.

Behandeling

Alle lijmresten worden verwijderd omdat dit blijvende sporen op het papier zal vertonen. Daarna kunnen alle scheuren en lacunes worden hersteld zodat het opnieuw kan worden genaaid. Er werd gekozen om een nieuwe losse rug te bevestigen.

Linnen band

Schade

Beide platten van dit boek hangen niet meer vast aan het papieren boekblok. De helft van de rug is afgescheurd.

Behandeling

De rug van het boekblok werd voorbereid om een losse rug te monteren. Dit zal ervoor zorgen dat de originele rug niet meer zal plooien. De lacunes werden opgevuld met Japans papier.

Lederen band

Schade

De schade aan deze band is veroorzaakt door het zware boekblok. Het voorplat is volledig los, er zijn lacunes in het leder en er is veel schade aan het papier.

Behandeling

De lacunes in het leder worden ingestukt met nieuw leder. Er worden nieuwe kapitaalbanden genaaid en alle scheuren en in het papier worden hersteld.

Het reinigen van een prent

Schade

Deze prent is met de randen op een bordkarton geplakt. Onderaan is een watervlek en links is een roestvlek te zien. Over het hele papier is er veel spanning waardoor er onderaan al enkele scheuren zijn ontstaan. Het papier is erg verzuurd.

Behandeling

De prent werd drooggereinigd en daarna gewassen om de watervlek en de spanningen in het papier te verwijderen. Daarna zijn de scheuren en lacunes hersteld. Als laatste werd dit op een zuurvrij karton gemonteerd.

Herstellen scharnier

Schade

Het scharnier aan het voorplat is volledig gescheurd. De vaste rug is losgekomen.

Behandeling

Er werden verschillende hulzen gemonteerd zodat de rug geen verdere schade kan oplopen. Het voorplat werd terug vastgemaakt met Japans papier.

Montage charter met zegels

Schade

Dit charter was opgeplooid in vier delen met de zegels ertussen. Op de zegels hangt veel oppervlaktevuil.

Behandeling

Het perkament en de zegels werden gereinigd. Daarna werden de zegelstaarten en het perkament gevlakt. Er werd gekozen om het te monteren op een zuurvrij karton.

Aquarel

Schade

Deze twee aquarellen vertonen sporen van vochtschade wat geleid heeft tot schimmelvorming. Hoogstwaarschijnlijk hing deze kader tegen een vochtige muur met zeer weinig luchtcirculatie. De schimmel heeft het papier erg aangetast waardoor het letterlijk uit elkaar viel.

Behandeling (tijdens opleiding)

De lacune werd opgevuld met Japans papier. Het volledige papier werd ontsmet tegen schimmelsporen. Daarna werd een nieuwe passe-partout gemaakt.

Affiche

Schade

Deze affiche is gevallen en letterlijk in tientallen stukken gesprongen.

Behandeling

Alle stukken werden aan elkaar gezet. De ontbrekende stukken werden ingestukt met Japans papier waarna de volledige achterkant werd gedoubleerd om te verstevigen. Daarna is de affiche op een zuurvrij karton gemonteerd.

Vernieuwen van het naaiwerk
Linnen band
Lederen band
Het reinigen van een prent
Herstellen scharnier
Montage charter met zegels
Aquarel
Affiche