Montage charter met zegels

Schade

Dit charter was opgeplooid in vier delen met de zegels ertussen. Op de zegels hing veel oppervlaktevuil.

Behandeling

Het perkament en de zegels werden gereinigd. Daarna werden de zegelstaarten en het perkament gevlakt. Er werd gekozen om het te monteren op een zuurvrij karton.

Lederen band

Schade

De schade aan deze band is veroorzaakt door het zware boekblok. Het voorplat is volledig los, er zijn lacunes in het leder en er is veel schade aan het papier.

Behandeling

De lacunes in het leder worden ingestukt met nieuw leder. Er worden nieuwe kapitaalbanden genaaid en alle scheuren en in het papier worden hersteld.

Vernieuwen van het naaiwerk

Schade

Dit boek werd 'hersteld' door alle bladen terug aan elkaar vast te maken met plakband en pleisters. Om de rug te verstevigen heeft men deze ingelijmd met een dikke laag witte lijm en een linnen strook. Bijna alle vouwen van de katernen waren gescheurd.

Behandeling

Alle lijmresten worden verwijderd omdat dit blijvende sporen op het papier zal vertonen. Daarna kunnen alle scheuren en lacunes worden hersteld zodat het opnieuw kan worden genaaid. Er werd gekozen om een nieuwe losse rug te bevestigen.

Aquarel

Schade

Deze twee aquarellen vertonen sporen van vochtschade wat geleid heeft tot schimmelvorming. Hoogstwaarschijnlijk hing deze kader tegen een vochtige muur met zeer weinig luchtcirculatie. De schimmel heeft het papier erg aangetast waardoor het letterlijk uit elkaar viel.

Behandeling (tijdens opleiding)

De lacune werd opgevuld met Japans papier. Het volledige papier werd ontsmet tegen schimmelsporen. Daarna werd een nieuwe passe-partout gemaakt.

Affiche

Schade

Deze affiche is gevallen en letterlijk in tientallen stukken gesprongen.

Behandeling

Alle stukken werden aan elkaar gezet. De ontbrekende stukken werden ingestukt met Japans papier waarna de volledige achterkant werd gedoubleerd om te verstevigen. Daarna is de affiche op een zuurvrij karton gemonteerd.

Montage charter met zegels
Lederen band
Vernieuwen van het naaiwerk
Aquarel
Affiche